Cristian Iosub

Agile intr-o lume remote

Probabil ca termenul de “Agile” este familiar multora dintre voi. Metodologia, care a fost conceputa la începutul anilor 2000, este folosita cu succes în cele mai multe dintre companiile de dezvoltare de software și nu numai. Construita și pe baza ideii de mic victorii, acest mod de lucru se folosește de sprinturi scurte, perioade fixe de lucru pe task-uri, care permit echipelor sa rămână concentrate pe câte un singur scop o data, și care permit managerilor de proiecte sa mențină un ritm susținut de lucru, dar și sa arate clienților rezultate măsurabile în mod regulat.

Avantajele sunt nenumărate, pornind de la faptul ca temenele limita destul de strânse responsabilizeaza liderii de echipe sa obțină rezultate de la întâlnire la întâlnire, pana la validarea constantă a muncii depuse, ocazia de a face corecții în timp util, dar și optimizarea permanenta a modului de lucru și a alocării de resurse.

Acest mod de livrare se aplica în foarte multe domenii, în special în cele în care munca se împarte în proiecte cu durata clara și unde livrabilele sunt măsurabile imediat, iar rezultatele sunt evidențiate în timp real. În mod evident, un stil de lucru care implica dead-uri strânse și multa munca în echipa, precum și întâlniri recurente la intervale scurte, cel mai bine dă rezultate în contextul în care întreaga echipa se afla în același spațiu, dar nu este obligatoriu.

Metodologia poate fi cu ușurința adaptata echipelor ai căror membri se afla pe tot globul. Gratie instrumentelor digitale de colaborare, ședințele pot avea loc online.

De exemplu, Slack, un produs software de management al echipelor, permite setarea unui bot care se declanșează singur la un interval de timp predefinit și chestionează fiecare membru al echipei cu privire la stadiul în care se afla, ce blocaje a întâmpinat și ce are planificat sa lucreze în următorul interval. Desigur, un bot nu poate înlocui interacțiunea directa, de aceea este foarte important sa investiți în instrumente care va pot ajuta angajații sa nu resimțea lipsa comunicării directe, în persoana.

Așadar, primul pas ar fi sa nu faceți rabat de la calitatea softului de video conferința pe care îl puneți la dispoziția membrilor echipei. Asigurați-va ca instrumentul ales nu are limitări cu privire la numărul de oameni care pot fi online în conversație în același timp, ca permite atât servicii de voce cât și de chat și ca ecranele participanților pot fi partajate și ca aveți parte de o calitate ridicata a redării audio și video. Skype for Business este de departe cel mai bun produs software al momentului.

În afara acestor întâlniri online, oamenii au nevoie sa comunice facil și sa poată sa lucreze la comun, de aceea trebuie ca soluțiile digitale de colaborare alese sa fie optime pentru tipul lor de activitate. Nu în ultimul rând, asigurați-va ca toată lumea este familiara cu instrumentele alese pentru a nu ii face pe angajați sa piardă timp inutil cu setările sau învățând prea multe sisteme noi. Trello, Asana, Jira, și multe altele, oferă instrumente cu ajutorul carora puteți urmari evolutia unui proiect, timpii alocați rezolvarii fiecărui task precum si posibilitatea de a distribui materiale către restul echipei.

Comunicați mereu care sunt obiectivele proiectului, precum și micro-obiectivele setate de la ședința la ședința, modul în care au fost stabilite și de ce, care sunt modalitățile de evaluare și consecințele unor rezultate slabe. Un alt aspect pe care trebuie sa îl aveți în vedere este gap-ul cultural care s-ar putea produce intre membrii unei echipe. Dacă aveți grupuri mixte de angajați de pe continente și din tari diferite, este esențial sa înțelegeți specificul fiecăruia pentru a nu întâmpina probleme în transmiterea unor mesaje, pentru a ști cum sa acordați un feedback ce da rezultate, pentru a nu perturba flow-urile de lucru din cauza unor stiluri prea distincte de munca și comunicare.

      Cristian Iosub